Автори: Джулия Пейн и Ян Струпчевски, РойтерсМалко вероятно е Европейският съюз

...
Автори: Джулия Пейн и Ян Струпчевски, РойтерсМалко вероятно е Европейският съюз
Коментари Харесай

Официални лица пред Ройтерс: Малко вероятно е ЕС да конфискува активи на руската централна банка

Автори: Джулия Пейн и Ян Струпчевски, " Ройтерс "

Малко евентуално е Европейският съюз да конфискува замразените в Европа активи на съветската централна банка, макар че Г-7 възнамерява да разиска законността на сходна стъпка на среща през февруари, обявиха високопоставени чиновници на Европейски Съюз.

Европейски Съюз, Съединените щати, Япония и Канада замразиха съветски активи на централната банка на стойност към 300 милиарда $ през 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 милиарда $ от тях се държат в Европа, основно в белгийската клирингова къща Euroclear.

Дискусията се организира в миг, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се сблъсква с опозицията на републиканците против настояването му за разпределяне на още 61 милиарда $ помощ за Украйна.

Европейски Съюз също по този начин изпитва усложнения да реализира единодушие по пакет от помощи за Украйна в размер на 50 милиарда евро (54,36 милиарда долара) до 2027 година заради съпротивата на Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан има тесни връзки с Москва.

Конфискуването на съветските активи и предаването им на Киев би облекчило натиска върху Запада да финансира военните старания на Украйна, само че европейските чиновници го отхвърлят като прекомерно рисковано от правна позиция.

" Конфискация на капитала на съветските активи няма да има. Няма съглашение по този въпрос сред страните членки на Европейски Съюз ", съобщи почитан чиновник, който е взел участие в диалозите по въпроса, при изискване на анонимност.

В изявление за Ройтерс министърът на външните работи на Люксембург Ксавие Бетел съобщи, че е " доста внимателен " във връзка с конфискацията на активите.

" Представете си, че вземем политическо решение да дадем милиарди на Украйна. И след шест месеца имаме правосъдно решение, в което се споделя, че не ни е разрешено да им ги дадем. Кой ще заплати тогава? ", сподели Бетел.

Влияние върху еврото

Европейските длъжностни лица са обезпокоени освен от законността на сходна невиждана конфискация на държавни активи, само че и от евентуалните последствия за еврото; вложителите могат да се отдръпват от евроактиви от опасения, че един ден и техните пари могат да бъдат иззети.
Освен това Москва даде обещание, че ще отвърне на удара, като конфискува западните активи в Русия, които по някои данни възлизат на 288 милиарда $.

Белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз до юли, се изрича доста резервирано по отношение на опцията за конфискация на съветските активи.

" Трябва да бъдем доста внимателни с това предложение. Смятам, че е значимо това, което може да бъде препоръчано, да бъде юридически издържано и да се избегне всякакво влияние върху финансовата непоклатимост ", сподели той пред кореспонденти във вторник.

Според публични лица белгийската Euroclear разполага със " обилни " активи в Русия, които могат да бъдат иззети от Москва, което може да съставлява риск за финансовата непоклатимост на клиринговата къща и да има съществени последствия.

" Европейски Съюз не може да избави Euroclear ", съобщи различен почитан чиновник. " Евроклиър ръководи трилиони и банкрутът му би бил доста по-голям от бюджета на Европейски Съюз. Трябва да балансираме сред риска и облагата ", сподели служителят.

Вместо да конфискуват съветските активи, държавните управления на Европейски Съюз евентуално ще поддържат предлагането на Европейската комисия от декември да поемат единствено облагите, генерирани от активите, като оставят главницата незасегната.

Това би могло да генерира почти 15-17 милиарда евро за четири години, които да бъдат трансферирани на Украйна, обявиха публични лица.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР